Vieringen

In de Mattheus zijn wekelijks bijeenkomsten in de prachtige 17e-eeuwse historische schuurkerk op het Papenpad 13 in Zaandam, waarin een voorganger samen met een assistent(e)voorgaat. De vieringen zijn veelkleurig en divers, net zoals onze voorgangers. Hiermee hopen we een grote verscheidenheid aan mensen te kunnen inspireren en van dienst te zijn.

Voorafgaand aan de viering kan in het Aandachtsboek op de tafel bij de ingang, aangegeven worden naar wie of wat de intentie(s) van die zondag uitgaan. Dat kunnen onze dierbare overledenen zijn die we meedragen in ons hart, maar ook mensen dichtbij of veraf voor wie het leven zwaar valt of een intentie uit dankbaarheid. De intenties in het Aandachtsboek worden aan het begin van de viering voorgelezen.

De viering gaat uit van een thema met een verhaal en overdenking. Deze vieringen wordt met veel aandacht en zorgvuldigheid voorbereid. Er is tijd voor stilte, bezinning en voor gebed. De liedjes worden afgestemd op het thema van de viering. Rond de tafel worden brood en wijn gedeeld als teken van verbinding en bezinning. Na de viering is er tijdens de koffie gelegenheid om elkaar verder te ontmoeten en om na te praten. De viering begint om 10 uur.

Om de vieringen in de Mattheuskerk mogelijk te maken zijn er een aantal werkgroepen actief:

  • De Leviegroep is verantwoordelijk voor het voorbereiden van de viering waarin het thema, de lezing en liedjes, samenkomen. Elke viering wordt steeds door drie mensen voorbereid en onderling worden de taken verdeeld. In de voorbereidingsgroep zit de voorganger, de assistent en een meedenker. De voorganger heeft hierbij de eindverantwoordelijkheid en bewaakt de kwaliteit van de viering
  • De Dienengroep is een creatieve activiteitengroep die werkt op projectbasis en is verantwoordelijk voor het organiseren en invullen van allerlei activiteiten waardoor de Mattheus een wezenlijke bijdrage kan leveren aan goede doelen dichtbij en verder weg, zowel klein als groot. “Wat kan ik voor je doen?” is daarbij ons uitgangspunt
  • De CoKogroep bestaat uit vrijwilligers die voor, tijdens en na de viering de handen uit de mouwen te steken. Het zijn de onmisbare portiers, koffiezetters, klaarzetters en opruimers van onze Mattheusgemeenschap Op de zondag van het Vierhuis staan zij om 09.30 uur paraat om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt.