17 november Oud Hollandse spelletjes avond voor “een moment van geluk”.

17 november Oud Hollandse spelletjes avond voor “een moment van geluk”.

U kunt zich nog steeds opgeven voor de spelletjesavond en de voorafgaande wintermaaltijd op 17 november in de Pastorie op het Papenpad. Het gaat niet om winnen, maar om het gezellig samen zijn. Aan het einde van de avondvragen wij u een bijdrage. Opgeven kan op bij Ceciel Winnubst. Afgelopen zondag hebben wij stil gestaan bij “Wat is geluk?”.

Tijdens de preek realiseerde ik mij, dat is wat wij de Korsakov patiënten in Oostergouw gunnen…Een moment van geluk. Zij hebben in hun leven misschien niet altijd de juiste keuzes gemaakt, maar wie zijn wij om daar over te oordelen. Zij zijn een groep die halsreikend uitzien naar iets positief. Naar een lichtje in de duisternis. De activiteitenbegeleiding heeft  ons gevraagd om een bijdrage voor het Kerstdiner dat zij samen bereiden. Wilt u meer weten over het Syndroom van Korsakov dan leest u hieronder meer over deze ziekte. Het bedrag dat overblijft gaat naar het Caritasfonds van de Mattheus. Namens de Dienen dames nodig ik u van harte uit.

Ceciel Winnubst

Het Syndroom van Korsakov

Het is niet vanzelfsprekend dat in het leven alles van zelf gaat. Er zijn momenten dat je het niet meer ziet zitten. Drank kan je die momenten laten vergeten. Echter als je weer nuchter bent, zijn de problemen er nog steeds. Mensen met het syndroom van Korsakov hebben door alcoholmisbruik en slechte voeding (een te kort aan vitamine B1), een hersenbeschadiging opgelopen, wat nooit meer hersteld. Door geen alcohol meer te gebruiken en goede voeding loopt de hersenbeschadiging niet verder op.

Op het moment dat men opgenomen wordt in een verpleeghuis, meestal door een rechtelijke machtiging, is het leven van een patiënt met Korsakov zodanig verstoort dat een vaste opname noodzakelijk is. Een Korsakovpatiënt heeft last van verlies van het korte termijn geheugen, desoriëntatie in tijd en ruimte, karakterveranderingen, waarbij vooral gebrek aan initiatief opvalt, weinig ziekte-inzicht, loop-en evenwichtsproblemen, hart- , lever of alvleesklierklachten, moeite met alledaagse dingen. Daarnaast kunnen zij snel paranoïde, depressief en agressief gedrag vertonen. Vaak hebben zij weinig tot geen sociale contacten meer. Geen contact met familie en vrienden. Ook kan er sprake zijn van een opgelopen financiële schuld. Korsakov kan op alle leeftijden optreden, de meeste zijn ouder dan 45 jaar. In verpleeghuis Evean Oostergouw is een afdeling ingericht voor Korsakovpatiënten. Goede voeding, geen alcohol, en structuur kunnen deze patiënten te helpen.

Helaas kunnen wij niet altijd bieden wat de patiënt graag zou willen. Een van de patiënten in Oostergouw is chef kok geweest. Graag willen wij in Oostergouw samen met hem een kerstdiner voor alle patiënten verzorgen. Dus samen het menu samenstellen, de boodschappen doen en natuurlijk samen koken.

Uw bijdrage wordt daarom erg op prijs gesteld om dit doel te bereiken.

Petra Senteur – Oostergouw