De OmZieners in het Zaantheater op 24 mei

 

de-omzieners-flyerDe OmZieners’ is een wonderlijke tragikomedie over compassie. De keuze voor compassie als thema komt voort uit het diepgevoelde verlangen van mensen in armoede naar een veilig bestaan zonder angst. Dit verlangen komt op zijn beurt voort uit de ervaring dat het bestaan in armoede niet veilig is. Want waar armoede vroeger een verantwoordelijkheid was van de samenleving als geheel, is armoede vandaag de dag ieders eigen verantwoordelijkheid. De schuldvraag ligt dan dicht om de hoek. Zoals een vooraanstaand politicus over Marokkaanse jongeren zei “Zij moeten zich maar invechten in onze samenleving”, geldt dit in feite ook voor mensen die in armoede leven: zij moeten zich maar invechten in de samenleving. Dat betekent dat zij vanuit hun kwetsbare en vaak geïsoleerde positie moeten aanhaken bij een steeds sneller draaiende, individualiserende, digitaliserende en globaliserende wereld, een wereld die zich in sneltreinvaart van hen lijkt te verwijderen. Een wereld ook die onder aanvoering van grootsprakige twitteraars steeds minder humaan lijkt te worden. Maar is dat de samenleving die wij onszelf wensen? Vanuit die vraag hebben wij ‘De OmZieners’ gemaakt; een voorstelling rondom het thema compassie. Compassie, niet in de zin van medelijden, maar, in de woorden van een in armoede geboren man: “Het voelen van de pijn van de ander in jouw hart”.

Onder auspiciën van het Interkerkelijk Diaconaal Beraad Z/W wordt in de Zaanstreek een uitvoering gegeven van ‘De OmZieners’. Het is een theaterproductie van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, bekend van o.m. de voorstellingen ‘Lazarus?’, ‘Maria, moeder van altijddurende bijstand’ en ‘De Omdenkers’. (www.wresinskicultuur.nl)

Locatie: Zaantheater, Zaandam

Datum:  Woensdag 24 mei 2017

Aanvang: 20.00 uur. Ontvangst bezoekers: vanaf 19.30 uur

Entree: gratis, met achteraf een collecte voor de onkosten

Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst, want vol is nu eenmaal vol. Reserveren kan via dit e-mail adres: omzieners@gmail.com