Ontdek de Vrede

een initiatief van Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek

Woensdag 20 september 2023 was het zover, na maanden van voorbereiding gingen we het Hembrugterrein inrichten voor de ontdekkingstocht naar de Vrede.

Ontdek de vrede’ nodigde mensen op 20 september 2023 tussen 16.00 – 21.00 uur uit voor een interactieve wandeling, van ontmoeting naar ontmoeting, met muziek, verhalen en het delen van ervaringen, werken aan een mozaïek van scherven en afgesloten met een bezoek aan het Museum of Humanity, opgericht door ‘portretfotograaf met een droom’ Ruben Timman. Er is juist gekozen voor het Hembrugterrein, omdat daar de link met onvrede goed voelbaar en zichtbaar is. Daar werd in het verleden gebouwd aan wapens en munitie en de namen van de gebouwen die nu nog staan herinneren daar ook aan.

Na dagen van regen was het deze dag wel droog, maar wel met heel veel wind en dat hebben we gemerkt. We wilden op een aantal plekken partytenten opzetten beginnend bij het startpunt. Daarna gingen we verder op het terrein pogingen wagen om tenten op te zetten, maar ondertussen was onze eerste tent al door de storm geveld. In de hoop dat het droog zou blijven hebben we op één tent na de andere tenten maar niet opgezet.

De route ging langs:

  • Een ontmoeting met verhalenverteller Giovanni Masetti
  • Muziek en verhalen van mensen die oorlog en andere vormen van onvrede dichtbij hebben meegemaakt. O.a. gitarist Anas Khadem Aljamie
  • Het creëren van een vredesmozaïek van scherven, met hulp van Mirjam Sloots
  • Het delen van ervaringen en ontdekkingen over vrede met Nanny Peereboom, Frank Vos en Zuivere Koffie.
  • Enkel Oekraïnse kinderen (alleen in de middag)
  • Een tafel met heerlijke hapjes.
  • Antilliaanse Djembé spelers Romeo Grot en Victor Sami
  • Een ontmoeting met Ruben Timman en zijn droom
  • Een bezoek aan het Museum of Humanity met live muziek celliste Rhonda Branneky, leden van het New Moon Orchestra, pianist Ruud Luttikhuizen, vrouwenkoor Femmes Vocales.

Er zijn 50 personen komen ontdekken en we hebben van veel kanten zeer positieve reacties mogen ontvangen, zodat we kunnen vaststellen dat de actie geslaagd is.

Maar dat is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Gemeente Zaanstad, Apostolisch Genootschap, Mattheus Kerkgemeenschap, Prijs Beheer BV., Sensa Zorg en Wendy Kraayer.